pirmadienis, rugsėjo 10, 2012

Grikių pyragas



Tešlai reikės:

100 g sviesto
200 g kvietinių miltų
60 ml šalto vandens

Įdarui reikės:

150-200 g virtų grikių
1 svogūno
200 g arba kelių riekelių rūkyto kiaulienos kumpio ar šoninės
150 ml  pieno
2 kiaušinių
ryšulėlio krapų
druskos, pipirų

 Į dubenį persijokite miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir stambia tarka įtarkuokite atšaldytą sviestą. Pirštais sutrupinkite sviesto gabalėlius, įtrinkite juos į miltus, kad viskas atrodytų kaip stambių trupinių krūva. Į mišinį įpilkite šalto vandens ir greitai maišykite, o paskui jau suspauskite masę į vieną gumulą. Paruoštą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą.

Kol tešla vėsta, pasiruoškite įdarą: keptuvėje išlydikte sviestą ir pakepinkite smulkiai supjaustytąsvogūną. Kai svogūnai suminkštės berkite ir mažais gabaliukais sukapotą kumpį. Keletą minučių viską pakepinkite.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo. Pabarstykite stalviršį ir tešlos paviršių miltais bei lengvai, nespausdami jos iškočiokite iki 5 mm storio lakštą. Atsargiai, kad nesuplyštų, įklokite jį į neaukštąkepimo formą. Formoje įklotą tešlą dar pastatykite valandai į šaldytuvą, kad ji būtų dar trapesnė.

Tešlai formoje atšalus, ant jos viršaus patieskite kepimo popierių bei ant jo priberkite pupų ar žirnių ir pašaukite į 185 laipsnių orkaitę 15 minučių. Iškepęs pyragas turi būti sausas ir kietokas.

Į dubenį įpilkite 150 ml riebaus pieno, įmuškite 2 kiaušinius, šiek tiek pasūdykite, įberkite pipirų bei susmulkintų krapų. Masę lengvai išplakite šluotele.

Ant iškepto pyrago iš keptuvės išverskite pakepintus svogūnus su kumpiu bei tolygiai paskleiskite. Berkite virtų grikių sluoksnį. Supilkite kiaušinių plakinį ant grikių, kad juos apsemtų ir pašaukite į 165-170 laipsniųorkaitę 15-20 minučių. Pyragą palikite atvėsti formoje. 

Šaltinis. Beatos virtuvė

Komentarų nėra: