ketvirtadienis, spalio 11, 2012

Sveikuoliški sausainiai




Reikės:

250 g. avižinių dribsnių (turėjau 4 grūdų )
100 g. tirpinto sviesto
1 didesnio kiaušinio
2-3 šaukštai rudojo cukraus
2 v. šaukštai miltų
gera sauja razinų
gera sauja saulėgąžų
saujelė migdolų lazdelių
vanilijos kvapų keli lašeliai (gali būti ir cukrus)
1 šaukštas medaus

Avižinius dribsnius sumaišyti su cukrumi, saulėgrąžom, razinom, migdolais, įmušti kiaušinį, įlašinti kvapų ir viską gerai išmaišyti, po to supilti lydytą (kartu su medumi), šiek tiek pravėsusį (kad nesutrauktų kiaušinio) sviestą. Jei gaunas per skysta masė, įberkite 2 šaukštus miltų, viską gerai išmaišom, paliekam kokiom 5-8 min., kad sviestas įsigertų šiek tiek į dribsnius. Formelės sausainiams kepti pagalba formavau sausainiukus.
Sausainius išdelioti į kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi ir kepiau įkaitintoje orkaitėje kol gražiai paruduos (180°C temp. apie 10-15 min.).

Šaltinis. Neringos blogas

Karamelinis obuolių pyragas



Biskvitui:

200 gr. kambario temperatūros sviesto
180 gr. cukraus (ėmiau mažiau 60 gr. balto ir 80 gr. rudojo cukraus)
1 a.š. vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
3 kiaušiniai
2 a.š. kepimo miltelių
250 gr. miltų (man užteko 200g)

Obuolių sluoksniui:

apie 800 gr. obuolių
375 gr. indelis "Rududu" (turėjau kiek daugiau nei puse indelio)

Trupiniams:

75 gr. miltų
75 gr. rudojo cukraus
50 gr. avižinių dribsnių (neturėjau, naudojau manų kruopas)
1 a.š. cinamono
75 gr. šalto sviesto

Biskvitas. Minkštą sviestą su cukrumi ir druska mikseriu plakame iki purumo - apie 3-5 min. (kol apimtis padidėja 2 kartus). Mušti po vieną kiaušinį, ir kiekvieną paplakame 1 min. Suberiame kepimo miltelius ir persijotus miltus, šaukštu atsargiai, bet gerai išmaišome iki vienalytės masės ir pastatome į šalį, kol pjaustysime obuolius.

Obuolių sluoksnis. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome plonomis riekelėmis arba kubeliais. Rududu pašildome mikrobangėje, kad suminkštėtų. Sumaišome su obuoliais.

Trupiniai. Suberiame į dubenį sausus produktus, sudedame gabaliukais supjaustytą arba sutarkuotą sviestą ir pirštais triname, kol gausime trupinius.

Surinkimas. Į kepimo popieriumi išklotą formą pilame tešlą, išlyginame paviršių. Ant viršaus sudedame obuolius. Imame po gabaliuką trupinių tešlos ir trupiname mažais gabaliukais ant obuolių, kol "uždengiame" visus. Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 50 - 60 min. Tikriname po 50 min. šakute iš kraštelio prakrapštę biskvitą. Kitaip nelabai įmanoma, nes tikrinant mediniu pagaliuku jis bus šlapias nuo drėgno Rududu ir obuolių sluoksnio. Skanaus!
Dieviškas pyragas!

Šaltinis. AJ receptai.

šeštadienis, spalio 06, 2012

Varškiniai čeburėkai


Reikės:

350g. pusriebės varškės (9proc. riebumo)
200g kefyro
2 kiaušinių
500-550g miltų
1 šaukštelio druskos
dar vieno kiaušinio prireiks čeburėkų kraštams patepti, kai juos lipinsite.

Įdarui:

500g maltos mėsos
2 šaukštų riebios grietinės
1 svogūno
druskos, pipirų, žiupsnelio mairūno.

Varškę sumaišyti su kefyru, druska, ir kiaušiniais. Geriausia tai padaryti blenderio pagalba, kad viskas taptų vientisa mase su susmulkėjusiais varškės grudeliais.
Miltus įisijokite į varškės masę ir gerai išmaišyti. Tešla bus gana minšta, ją suminkyti į vieną gumulą. Butinai reikia leisti tešlai pailsėti šaldytuve bent valandą, galima palikti net per naktį.
Tešlą padalinti nedideliais gabalėliais ir ant miltais pabarstyto stalo iškočioti apskritimus. Tešlą iškočioti plonai, plonesnė nei pusė centimetro.
Ant iškočiotų gabaliukų dėkite įdaro, suvilgykite kraštus išplaktu kiaušiniu, šakute užspausti kraštus ir kepti karštame aliejuje.

Šaltinis. Beatos virtuvė: Kepinių knyga

penktadienis, spalio 05, 2012

Plikytos tešlos koldūnai


Reikės:


3 stiklinės miltų
2 kiaušiniai
2 šaukštai aliejaus
125 ml. vandens
druskos

Įdarui:


500 gr. maltos mėsos
pusė svogūno
1 kiaušinis
druska,pipirai


Į puodą įberti stiklinę miltų, kitame inde išplakti kiaušinius su druska ir aliejumi  ir supilti karštą vandeni. Pilant greitai maišyti, kad nesutrauktų kiaušiniu, masę pilti į miltus, statyti ant ugnies ir maišant leisti tešlai užkaisti. Nuimti nuo ugnies ir supilti likusias 2 stiklines miltų, užminkyti tešlą, dėti ją į dubenį, uždengti rankšluostuku ir leisti jai pailsėti apie 30 min. ( aš sunaudojau per pus mažiau miltų nei nurodyta recepte,geriausia  miltų kiekį reguliuotu pagal tešlos lipnumą).

Sumaišyti įdarą, kočioti tešlą ir  formuoti koldūnus. Virti nuo užvirimo 6 min.
Gaunas apie 60 koldūnų.

Šį kartą puse koldūnų kepiau keptuvėje, gavos maži skanūs čeburėkiukai :) Tešla išties labai skani! Prie keptų koldūnų pagaminau padažiuką: grietinė, česnakas, krapai ir petražolės.

Ačiū Skaniam gyvenimui už puikų receptą.


trečiadienis, spalio 03, 2012

Vištienos kumpelių troškinys su bulvėmis & pomidorais


Reikės:


 vištienos kumpelių (naudojau be kaulo ir supjausčiau i kelias dalis).
~ 300 g vyšninių pomidorų (naudojau paprastus pomidorus),
mažesnių bulvyčių,
kelių šviežio raudonėlio šakelių,
krapų, petražolių,baziliko, rozmarino.
druskos, pipirų bei alyvuogių aliejaus,
šaukštas raudono vyno acto (naudojau balto vyno actą).


Bulves gerai nuplauti ir 10 min apvirti šiek tiek pasūdytame vandenyje. Atsidėti į didesnį bliūdą.
Vištieną apibarstyti druska, pipirais, taip pat šiek tiek vištienos prieskonių nepagailėti  ir apšlaksčius alyvuogių aliejumi gerai išmaišyti/išmasažuoti viską. Keptuvę gerai įkaitinti ir joje apkepti iš abiejų pusių vištieną ( ~10 min), atidėti prie bulvių.
Pomidorus nuplikyti ir nulupti skūreles. Sudėti prie kitų produktų.
Raudonėlio lapelius, krapus,petražoles,baziliką ir rozmariną, aliejų bei druską blenderio pagalba sutrinti iki vienalytės masės. Įpilame actą.
Gausis žalia masė. Šią masę pagardinti pipirais ir sujungus viską supilti į bliūdą ant vištienos ir bulvių. Išmaišyti ir perdėti į kepimo formą. Kepti 40 min 200°. Skanaus!

Šaltinis. Aguonėlė