trečiadienis, balandžio 29, 2009

Bulviniai blynai



Reikės:
  • bulvių
  • kiaušinio
  • druskos
  • pora šaukštų grietinės
  • vitamino C arba svogūno,kad tešla šviesi būtų

Bulves sutarkuojame, sudedame visus ingridientus ir gerai išmaišome. Įkaitiname keptuvę ir kepame blynus, kol apskrus.


Sakanaus!

Blynų užkepėlė su kumpiu ir sūriu


Reikės:
  • 6-7 lietinių
  • 40g sviesto
  • 40g miltų
  • 500ml pieno
  • 200g sūrio
  • 300g kumpio
  • 300g špinatų

Kpetuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir 1 min. pakepinkite, vis pamaišydami, po truputį pilkite pieną, palaukite kol užvirs, ir virkite kol padažas sutirštės. Nukėlus suberkite tarkuotą sūrį,pagardinti druska ir pipirais.


Kumpį sutarkuokite arba supjaustykite kubeliais:


Špinatus kelias minutes pavirkite vandenyje. Ketvirtadalį padažo palikite blynams aplieti, į likusį padažą sudėkite kumpį ir krapus.

Imame blyną, užtepame kumpio-sūrio padažo ir ant viršaus špinatus:


Blyną susukame ir dedame į stiklinį indą:

Blynus apliekite likusiu sūrio padažu ir pašaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę.

Kepkite apie 20min. Skanaus!

penktadienis, balandžio 24, 2009

Varškinės spurgos



Reikės:
  • 250 g varškės
  • 1/2 st. cukraus pudros
  • 1 kiaušinis
  • 7 v. š. pieno
  • 7 v. š. aliejaus
  • 2 a. š. krakmolo
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 2 st. miltų

Viską išmaišyti. Iškočioti 1,5 cm storio lakštą. Formelių ar stiklinės pagalba suformuoti spurgas.

Gilioje keptuvėje, puode ar gruzdintuvėje įkaitinti aliejų, dėti ten spurgas ir virti, kol apskrus. Iškepusias dėti ant popierinių servetėlių ir šiek tiek ataušinti. Galima pabarstyti cukraus pudra.

P. S. Stiklinė – 237 ml. Dariau iš dvigubos normos. Kočiodama stalą pabarsčiau miltais, nes tešla šiek tiek lipo prie rankų, bet miltų daugiau nedėjau (jeigu miltų bus per daug, spurgos bus kietos). Virdama į puodą įmečiau nuluptos bulvės gabaliuką, kad spurgos prisigertų mažiau riebalų. Skonis fantastiškas, spurgos minkštut minkštutėlės :)
Šaltinis. Sonatina

Vištiena tešloje


Reikės:
  • vištienos filė,
  • prieskonių,
  • aliejaus kepimui,

Tešlai:
  • 4 kiaušinių,
  • 200g grietinėlės,
  • 4-6 šaukštų miltų,
  • druskos

Vištieną supjaustyti juostelėmis, įtrinti prieskoniais ir palaikyti šaldytuve maždaug valandą.
Dubenėlyje kiaušinius išplakti su grietinėle, miltais, pagardinti druska. Tešla turetų būti tirštoka.


Keptuvėje ar gruzdintuvėje įkaitinti aliejų ir dėti tešloje pamirkytus vištienos gabalėlius. Ir kepti kol pagels.

Skanaus!

pirmadienis, balandžio 20, 2009

Morengai


Reikės:

  • 2 kiaušinio baltymai, kambario temperatūros
  • 125 g smulkaus cukraus (arba cukraus pudros)
  • 1/2 a. š. vanilės ekstrakto

Kiaušinio baltymus plakti mikseriu, kol suputos. Tada plakant berti po 1 - 2 v. š. cukraus.


Kitą dalį cukraus galima berti tik tuomet, kai prieš tai subertas bus visiškai ištirpęs (patikrinti galima šiek tiek baltymų patrynus tarp pirštų - turi visiškai nesijausti cukraus kristalų). Plakti, kol bus subertas visas cukrus ir masė bus lygi bei blizgi. Įmaišyti vanilę ir kitus priedus, jei naudojate. Apvertus dubenį masė neturi iškristi.


Išplaktus baltymus sukrėsti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspausti keturiasdešimt 2,5 cm skersmens morengų. Kepti iki 120º C įkaitintoje orkaitėje 1 val. Nuo kepimo popieriaus nuimti tik tuomet, kai morengai visiškai atauš.


P.S. Vanilės ekstrakto neturėjau ir be jos skaniai gavos :) tik dėja pirmą kartą naudojau konditerinį maišelį, todėl forma morengų ne itin vykusi gavos :) Bet laaabai skanu :)

ketvirtadienis, balandžio 16, 2009

Varškės pyragas su mėlynėmis




Reikės:

  • 300 g miltų
  • ¼ a. š. druskos
  • 200 g cukraus
  • 250 g minkšto sviesto
  • 500 g mėlynių (galima naudoti ir kitas mėgiamas uogas)
  • 2 kiaušiniai
  • 1/2 citrinos (žievelės ir sulčių)
  • 500 g varškės
  • 1 pakelis (38 g) vanilinio ar grietininio pudingo miltelių

Miltus, druską, 100 g cukraus ir 200 g sviesto gerai išmaišyti. 2/3 tešlos iškloti 22 cm skersmens atsidarančios formos dugną ir sieneles:

Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 10 min. Išimti iš orkaitės. Mėlynes nuplauti ir 2/3 suberti ant tešlos pagrindo.

Atskirti kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus išplakti iki standumo. Trynius gerai išmaišyti su varške, 100 g cukraus, 50 g sviesto, pudingo milteliais ir citrinos sultimis bei žievele. Atsargiai įmaišyti išplaktus baltymus. Šią masę sukrėsti ant mėlynių:

Likusį trečdalį tešlos paeiliui su likusiomis mėlynėmis sutrupinti ant pyrago viršaus.
Kepti toje pačioje temperatūroje 45 – 50 min.

P. S. į tą tešlos dalį, kurią reikia iškloti į formą, įpyliau šaukštą vandens, kad geriau susiminkytų. Formoje tešlą suformavau pirštais. Geriau prieš prapjaunant palaukti, kol atauš... Labai skanu :)

antradienis, balandžio 14, 2009

Mišrainė


Reikės:
  • olandiško sūrio,
  • porų,
  • kiaušinių,
  • majonezo,
  • graikinių riešutų

Pirmoji mišrainės paslaptis: stiklinis permatomas indas.
Antroji paslaptis: visi produktai dedami sluoksniais. Taigi imame indą ir dedame tarkuotą sūrį:


paskui- smulkiai pjaustyti porai (nepadauginti, nes kitaip mišrainėje jausite vien juos) :

Sekantis sluoksnis tarkuotas kietas kiaušinis:

Gausiai užtepame majonezo.

Ir užbarstome graikinių riešutų:

Tada vėl iš naujo. Kuo daugiau bus sluoksnių, tuo gražiau ir skaniau. Viršutinis būtinai turi būti riešutų sluoksnis.

Trečioji paslaptis: mišrainė turi pastovėti per naktį, kad sluoksniai persisunktų majonezo.
Skanaus!

Vasariškos salotos


Mano mėgstamiausios, paprastos, vasariškos salotos :) Galėčiau valgyti ir valgyti..

Reikės:
  • pomidorų,
  • agurko,
  • grietinės,
  • druskos

Supajustyti pomidorus ir agurkus, įberti druskos, įdėti grietinės. Viską gerai išmaišyti. Skanaus!

Gaivios salotos


Reikės:
  • pomidorų
  • agurko
  • kukurūzų
  • svogūno laiškų
  • paprikos

Užpilui:
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • pipirų

Visus ingridientus supjaustome ir užpilame indelyje išmaišytą alyvuogių aliejų su druska ir pipirais.
Skanu ir gaivu :)

penktadienis, balandžio 10, 2009

Tortilijos


Reikės:
  • tortilijų
  • sūrio
  • faršo,dešrelių,kumpio (ko nors mėsiško)
  • įvairių mėgiamų daržovių,naudojau:
  • pomidorą
  • kukurūzus
  • papriką
  • prieskoniai

Keptuvėje pakepinam mėsą (naudojau parūkytas dešreles,supjaustytas kubeliais), kubeliais supjaustytą pomidorą ir papriką,taip pat sudedam kukurūzus ir pireskonius.


Viską kelias minutes patroškinam. Imame pašildytą (arba jau sudėjus įdarą ir susukus, kelioms minutems įdėti į orkaitę arba į mikrobangų krosnelę) tortiliją, dedame įdaro, užbarstome tarkuot sūrio:


Susukame ir susmeigiame dantų krapštuku:

antradienis, balandžio 07, 2009

Šaltibarščiai


Reikės:

  • marinuotų burokėlių
  • agurko
  • krapų
  • svogūno laiškų
  • virtų kiaušinių
  • kefyro
  • druskos

Krapus bei svogūno laiškus supjaustome įberiame žiupsnelį druskos ir gerai viską ištriname.

Supjaustome agurką:

Sudedame burokėlius, įpilame kefyro, sudedame supjaustytus kiaušinius. Viską gerai išmaišome. Skanaus!

Vištienos vėrinukai


Reikės:

  • vištienos filė
  • paprikos
  • cukinijos
  • pomidoro
  • iešmelių
Vištieną supjaustome gabalėliais ir užmarinuojame mėgiamais prieskoniais, palaikome bent porą valandų.
Imame iešmelį ir veriame gabaliukais supjaustytą papriką, vištieną, pomidorą,vėl vištieną, cukiniją ir t.t
Pašauname į įkaitintą orkaitę, kepame maždaug 30min, 200 laipsnių temperatūroje. Labai skanu ir paprasta!

Krabų mišrainė


Reikės:
  • virtų ryžių
  • kukurūzų
  • agurko
  • paprikos
  • krabų lazdelių
  • majonezo
  • virtų kiaušinių
  • pipirų
Agurką, papriką, krabų lazdeles bei kiaušinius supjaustome kubeliais. Visus ingridientus išmaišome ir skanaus! :)

Graikiškos salotos


Reikės:

  • paprikos
  • agurko
  • pomidorų
  • salotų (naudojau Iceberg)
  • juodųjų alyvuogių
  • fetos sūrio
  • graikiškų riešutų
  • mėlynojo svogūno
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • pipirų

Supjaustome paprikas.


Supjaustome agurkus ir pomidorus:


Salotų lapus suplėšome:


Supjaustome alyvuoges, fetos sūrį ir svogūną:


Pasigaminame užpilą: pilam alyvuogių aliejaus, piprų,druskos:


Visus ingridientus išmaišome ir skanaus!